Cativa pasi pentru a crea un magazin online Magento "ieftin"

Unele afaceri au nevoie de un magazin online cu un numar limitat de produse care de multe ori nu se modifica prea mult in timp. Spre exemplu un mic producator de produse traditionale romanesti. Acesta va afisa un numar limitat de produse 100-200, si nu are alocat un buget foarte mare de dezvoltare.

In acest caz ar fi absurd sa ii fie oferita o oferta de pret mare, sa spunem 5000 de euro. Acesta poate incepe la un nivel mic iar noi optiuni pot fi adaugate pe parcurs. Trebuie avut in vedere faptul ca nisa este distul de ingusta si permite dezvoltarea unui proiect mai mic care va avea nevoie si de un buget de publicitate redus.

 

Magazin online ieftin

1. Primul pas va fi achizitionarea unui domeniu pentru magazin.

Vom achizitiuna un domeniu .ro care are un pret mediu de 35 de euro. Avand un buget de publicitate redus este vital ca domeniul sa contina cel putin unul dintre cuvintele cheie target-tate pentru ca dupa cateva luni si o campanie SEO mica.

Cost pana acum - 35 Euro.

2. Achizitionarea unui pachet de gazduire pentru Magento.

Magento este putin mai pretentios decat alte platforme e-commerce. Pentru a rula corespunzator are nevoie de un VPS (virtual private server) sau un serviciu de hosting special pentru Magento. Noi folosim server-ele noastre configurate pentru Magento deci este greu sa recomandam un provider in Romania. O cautare pe Google si citirea unor review-uri intotdeauna ajuta. Un cost optim pentru a avea o viteza decenta pentru Magento ar trebui sa fie in jur de 25 Euro lunar.

Cost pana acum - 35 Euro si 25 de Euro Lunar

3. Instalarea si configurarea

Implementarea si configurarea magazinului online ar trebui facuta de cineva cu expierenta iar de obicei este inclusa in oferta daca sunt achizitionate si alte servicii. Tot aici poate fi inclusa si configurarea unui pachet Google Apps pentru e-mail (gratuit pana la 10 adrese de e-mail). Transferul conturilor de e-mail pe Google Apps are mai multe avantaje care merita notate.

  • stabilitate sporita;
  • sistem anti-spam foarte bun;
  • accesiibilitate excelenta.

Cost pana acum - 35 Euro si 25 de Euro Lunar

4. Template-ul sau tema Magento

Pentru un magazin cu buget redus este recomandat sa cumperi un template care se apropie cat mai mult de nevoile tale. Acesta poate fi achizitionat relativ simplu de pe internet la un pret madiu (pentru o tema acceptabila ) de 200 Euro. Cu toate acestea trebuie sa modificam aceasta tema deci instalarea pe un sistem in productie trebuie facuta dupa ce am terminat modifiacarile de care ne vom ocupa la punctul urmator.

Cost pana acum - 235 Euro si 25 de Euro Lunar

5. Personalizarea temei

Aceasta parte poate implica modificari simple si modificari mai complexe in functie de nevoile clientului. Este destul de dificil sa separi cele doua tipuri si sa le explici fara a deveni prea tehnic dar vom incerca.

Modificarile simple pot fi culorile titlurilor produselor, marimea fonturilor si alinierea textelor. Pentru aceste modificari este nevoie de cateva ore. In cazul modificarilor mai complexe pot fi nevoie de zile de dezvoltare. Spre exemplu exista posibilitatea ca respectivul client sa doreasca as facureze direct din Magento fara a face o alta factura intr-un program de facturare odata ce comanda a fost plasata. Pentru a aduce o factura la standardele contabile din Romania este posibil sa fie nevoie ne cateva zile de dezvoltare si ulterior testare pentru a ne asigura ca totul functioneaza ok.

Pentru a stabili pretul vom face o medie a modificarilor necesare si vom optine suma de 500 Euro care inseamna aproximativ 40 de ore de dezvoltare. Aici putem include si partea de configurare a sistemului si modificari minore ale temelor de e-mail.

Cost pana acum - 735 Euro si 25 de Euro Lunar

6. Introducerea produselor si a content-lui

Pentru un proiect de buget redus si pentru a nu creste costurile aceste operatiuni vor fi facute de care client. Panoul de administrare Magento este foarte simplu de folosit, intuitiv si partea de trainig poate fi realizata foarte rapid si eficient chiar si prin telefon sau e-mail. Cu toate ca la prima vedere pare complex in cateva ore clientul va opera foarte fluent (chiar daca este mai in varsta). Pe parcursul inserarii datelor te mai streseaza din cauza ca mai uita unele elemente dar in acestea pot fi rezolvat relativ rapid si elegant.

Cost pana acum - 735 Euro si 25 de Euro Lunar

7. Publicitate Google AdWords

Vom pleca de la premiza ca cererea de oferta a venit de la o persoana cu picioarele pe pamant care a bugetat pentru proiect si o suma minima pentru Google AdWords pentru a fi utilizata imediat dupa lansare. Ideea este ca daca nu ai acest buget vei avea de asteptat pana site-ul va "creste in goolge" de ajuns cat sa incepi sa ai converisii (vanzari). Acest buget poate varia foarte mult in functie de nisa si de concurenta motiv pentru care vom considera o valoare minima de 150-200 Euro lunar.

Cost pana acum - 735 Euro si 225 de Euro Lunar

Concluzie

Se poate crea un magazin de calitate cu un buget redus si care poate fi dezvoltat pe parcus si cu un buget mic dar trebuie avuta foarte mare grija ca limitarile de buget sa nu conduca la o cheltuiala inutila pentru client. Deci daca clientul are un buget prea mic si doreste sa vanda produse ce au nevoie de un sistem customizat mai bine este consiliat sa mai astepte sau sa apeleze la o solutie de finantare adiacenta pentru ca investitia sa aiba efectul dorit.

Un magazin mic inceput cand piata nu este suprasaturata poate insemna o afacere de anvergura dupa 1-3 ani si un contract de colaborare cu un client care se dezvolta alturi de tine.

Comments